On pitänyt pitkän aikaa käydä Piiralla, vaan en ole uskaltanut varata aikaa. Alkuviikosta Lea soitti (kiitos!), että olis yksi vapaa aika Piiralle, kun hän on Tampereella hoitamassa koiria. Kun niin sopivasti äkkilähtö saatiin, niin pakkohan se oli siihen tarttua. Eilen pääsin tapaamaan tätä pelottavaa osteopaattia, joka osottautui mitä herttaisimmaksi ja rauhallisimmaksi henkilöksi. Se pelottava Piira-kokemus taitaakin syntyä siitä, että kuulet juuri ne sanat mitä et haluaisi kuulla. Taidetaan olla asian ytimessä, kun vastaanotolta lähtiessä yrität parhaasi mukaan niellä kyyneliä ja kotimatkan itket niin, että voisit saada huomautuksen liikenteen vaarantamisesta?

Hoito aloitetaan Ipen historiasta. On ollut ongelmia: sisäänpäin kiertyneet kintereet ja vino lantio. Kerrotaan omia huomiota: mm. makaa aina vasemmalla lonkalla, laukkaa huonosti, pujottelee hitaasti. Selvitetään hoitohistoriaa: fysioterapiaa, hierontaa, osteopatiaa. Samaan aikaan kun olen saanut kerrottua suurin piirtein kaiken viimeisen 2½ vuoden ajalta, Piira käsittelee ja näyttää huolestuneelta.

"Jos en tietäisi tämän koiran historiaa, niin arvelisin rankaliikkuvuuden perusteella sen olevan vähintään 7-vuotias ja että sitä ei olisi koskaan käytetty hoidettavana."

1317994777_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Huokaus. Sitä monien neuvomaan Piira-suodatinta piti kyllä käyttää, mutta kyllä sieltä tuli selvästi läpi se, mihin kaikki merkit on viitanneet. Kun joku sanoo sen, mitä olet itsekin ounastellut, niin tulee helpottunut olo. Ja sitten tulee se kamala kiukku, että miksi en oo aiemmin tehnyt asian eteen tarpeeksi.

Traumaperäinen vinouma rangassa. Törmäys, liukastuminen? Koira on kasvanut vinon lantion kanssa, jolloin lihakset on kehittyneet toispuoleisiksi, jonka vuoksi koira ei liiku normaalisti, jonka vuoksi kroppa menee jumiin, jonka vuoksi liikkuminen huonontuu entisestään, jonka vuoksi...syntyy ikävä noidankehä. Rankaan saatiin todella huonosti liikkuvuutta. Etupää jumissa ja kipeä. Lonkista erityisesti se vasen oli kivulias.

No mikä avuksi? Kaksi vaihtoehtoa: 1) Hoitaa koira kuntoon kehittämällä tasapuolinen lihaksisto 2) Jatkaa samaan malliin ja todeta muutaman vuoden päästä, että selässä ja/tai lonkissa on muutosta.
Voinette varmaan arvata kumman valitsen?

No mitenkäs se onnistuu? Laukkaaminen kielletty vähintään 8 viikon ajan. Eli meidän viikottainen agility vaihtuu vesikävelyksi. Staattisia syvienlihasten harjoituksia. Viipyviä ravilenkkejä. Hidasta kävelyä. BOT päällä joka päivä parin tunnin ajan. Bioglucominia ja B-vitamiinia. Harrastuksina kevennetty toko ja jäljestäminen. Agility jatkunee vuodenvaihteessa.

Mitä tähän nyt sanoisi? :|