Viikonloppuna oli odotettu tapahtuma kun Alatalon Vappu tuli pitämään Lempäälän Best In-areenalle hyppyseminaaria. Olin reilu 1½ vuotta sitten kuunteluoppilaana samaisessa semmassa ja päätin jo silloin, että kun oma bc on talossa niin sen kanssa mennään Vapun valvovan silmän alle. Nyt se aika vihdoin koitti ja oli kyllä antoisa viikonloppu! Mulla oli muutama huoli Islan hyppäämisen suhteen, mutta ne kyllä hälveni viikonlopun aikana ja sain intoa ja varmistusta treenata meille sopivia juttuja.

Ips haukottelee häkissään - mainiosti se jaksoi kaksi päivää hengailla häkissä, kun oman ryhmän vuoro oli aina viimeisenä iltapäivällä.

1274786019_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Launtaina ohjelmassa oli perussarjaa ja set point -treeniä. Set point on okseritreeni, jossa koira hyppää "paikoiltaan" (maxeilla speedbump 6 jalan päässä). Perussarja on 5 esteen sarja, jossa maxiväli on 6 jalkaa ja estekorkaus maksimissaan 15 cm. Set pointilla aloitettiin ja Isla ongelmaksi ilmeni se, ettei se malta tehdä painonsiirtoa vaan käyttää voimakkaasti takapotkua, joka tekee etupäästä myöhäisen. Set point -treenissä ei saatu asiaa kunnolla korjattua, mutta kun siirryttiin perusarjalle niin Isla sai valtavasti kehuja siitä, kuinka hienosti se ajatteli ja korjasi ongelman itse. Perussarjaa vedettiin varmaan neljä kertaa ja jokainen oli edellistä parempi, vaikka mitään muutoksia sarjaa ei siis tehty. Tämä onkin treenin hienous, koska se on vaativa koiralle (vastaa jalkapalloilijoiden "tikapuu" -treeniä") niin ajatteleva koira alkaa automaattisesti korjaamaan hyppyjään niin, että se menis kaikista optimaallisimmin ja helpoiten.
Vaikka itselläni ei vielä pienimpiin vivahteisiin silmää riitä, niin muutos Islan sarjassa oli niin selkeä että se näytti omaan silmäänkin aivan erilaiselta. Lauantain perusteella mulla oli nuori koira, joka ei vielä osaa/malta suoriltaan, mutta ajattelee ja muuttaa toimintaansa tilanteen vaatimalla tavalla. Eli kehityskelpoinen yksilö! :D

1274785927_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sunnuntai oli sitten selkeesti parempi päivä meille. Vuorossa oli etäisyyden- ja korkeuden arviointi ja taipumiset. Kasvavalla sarjalla (jokainen väli on edellistä jalan verran pidempi) Islalle riitti yksi ainoa kerta - Vapun sanoin: "täydelliset ponnistukset, täydellinen tasapaino". Kyllä oli hyvä mieli! Enää ei ollut jälkeäkään eilisistä takapotkuista, vaan tasapainoisesti eteni koko sarjan. Kasvavalta siirryttiin etäisyyden arviointiin eli alle kolme perusarjalaista ja viimeisenä muuttuvalla etäisyydella oleva este. Tässäkään ei mitään ongelmaa - etäisyydellä jolla maxin olis järkevää tehdä jo yksi laukka väliin eikä pinnistää in'n'outtina tai ostaa aikaa kahdella laukalla, Isla teki optimaallisen yhden laukan. Hienoa! Vielä väliä pidennettäessä Isla teki pidennetyn laukan kahden laukan sijaan, joka kielii siitä, että se on suhteellisen varma tekemisestään. Mikä sikäli on aika hienoa, koska normaalielämässä (matalavireisenä) Isla on suhteellisen pehmeä, mutta kummasti se vaan "kovettuu" kun vire on korkeammalla ja tehdään sen mielestä jotain kivaa.

Korkeuden arviointi oli se, mitä jännäsin kaikista eniten. Kerroinkin Vapulle, että meillä on ollut sellanen ongelma rimojen noston kanssa, että 45 -> 55 löyty kipupiste, jossa Isla veti voimakkaasti takajalat alleen. Se on kuulemma ihan siitä johtuvaa, että korkeus hirvittää nuorta koiraa ja pitäis treenin ja varmuuden kanssa hävitä. Nyt korkeustreeni aloitettiin 35:stä, josta edelliin kymmenen sentin välein 55 asti. 35 ja 45 oli puhtaita ja hyvä painonsiirto löytyin. 55 oli myöskin painonsiirto, mutta Islan ilmeestä näki että sitä vähän hirvitti että "jaa, tää olikin näin korkee!?" Mentiin takaisin 45, joka OK ja sitten uudestaan 55, joka oli rento ja hieno hyppy! Eli ei ongelmaa. Vapun mielestä Islan takajalat on ihan kunnolliset, eikä näe niissä mitään ongelmaa. Etujalkojen koontaa se kehui niin, että ei ole kuulemma vähään aikaan nähnyt niin tiukkaa etujalkojen koontaa :D

Viimeisenä oli taipumiset (alla kuva), jotka oli kans helpot Islalle. Yleensä maxit (ja etenkin bortsut flänkkää) toisen esteen pitkäksi, mutta Isla teki mallisuorituksen ja meni sekä oikealle että vasemmalle siivekkeiden mukaisesti, valiten optimaalisen laukan molempiin suuntiin. Kuulemma huomaa, että kääntymisiä on tehty.

hyppyseminaari114.jpg?t=1274785095

Viikonlopun suurin anti oli ehdottomasti se, että kuulen asintuntijalta että sun koiras "on aika pro". Eli suurempia ongelmia ei hyppäämisen suhteen ole. Treenejä tehdään nyt korkeuden lisäämisen yhteydessä ja ihan perussarjaa eri variaatioilla, jotta Isla sais hyvää jumppaa hyppyjä varten ja varmuutta suorituksiin. Bonusilahdutus tuli ehdottomasti siitä, että Vappu ihasteli Islan taitavaa takapään käyttöä. Kyllä se vaan kummasti ilahduttaa, kun ollaan reilu vuosi tehty töitä vartalonhallinnan eteen ja koiria työkseen tarkkaileva kehuu työn tuloksia!
Semmonen viikonloppu. Vaikka kuinka haisis omakehu, niin oon minä kyllä ylpee tuosta pörröstä. <3

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jottei tässä nyt ihan ylpisty kokonaan niin voin kertoa, että ei se aina ole ruusuilla tanssimasta Islan(kaan) kanssa. Meillä oli perjantaina ensimmäiset Pekan tekniikkatreenit, jossa aiheena lähdöt ja maalit. Käytännössä mentiin muutamia lyhyitä ratapätkiä, joissa lähdettiin kovaa suoraa ja tiukkaa haltuunottoa ja kovaa suoraa maaliin. Kuullostaa yksinkertaiselta, mutta ei se sitä ihan ollut käytännössä. Tää "kovaa suoraan" oli Islan mieleen ja nyt kostautui kyllä viime ajan treenit. Minähän heräsin eräs kaunis aamu siihen ajatukseen, että osaako toi koira irrota ollenkaan, koska me ollaan tehty niin paljon tiukkaa kääntymistä. Alettiin sitten treenaamaan irtoamista ja voi pojat, kyllä se irtoo. Perjantain treeneissä irtos ja tuli kun tykin suusta niin, että eihän se possu tullut enää haltuunottoihin! :D Eli tätähän se on, etenkin nuoren koiran kanssa: se on joko-tai - seuraavat kuukaudet tehdäänkin töitä sen eteen että löytyis jonkin näkönen balanssi näiden kahden välille.

Sillä välin kun kartturi yrittää löytää balanssia, niin Isla näyttää kieltä ja nauraa, että "mullon ainakin balanssi kohdallaan!"

1274791093_img-d41d8cd98f00b204e9800998e